Website voor natuurfotografie, workshops en fotoreizen

MARON Natuurfotografie

Ronald Annema, natuurliefhebber en fotograaf.

Van jongs af aan heb ik een warme belangstelling voor de natuur. Dit werd versterkt toen ik op vijftien jarige leeftijd door mijn vader werd meegenomen naar een vroege vogelexcursie op het landgoed Sandwijck te De Bilt. De natuurgidsen wisten mij zo te boeien, dat mijn belangstelling voor de natuur alleen maar groter werd. Dezelfde morgen nog, werd ik lid van de Vogelwacht Utrecht. Hier heb ik veel geleerd, niet alleen over herkenning, geluid en gedrag van vogels, maar ook over het biotoop waarin de vogels leven. Al snel kwam de drang om niet alleen te observeren met de verrekijker. maar ook om het te fotograferen. Een tweede passie is geboren. Vandaag de dag is er niet veel veranderd. Geregeld trek ik er in mijn vrije tijd op uit om van de natuur te genieten en deze te fotograferen. Wat gelukkig wel veranderd is, is mijn foto-uitrusting. Tegenwoordig maak ik mijn beelden met een digitale spiegelreflexcamera en objectieven van 14 mm tot 500 mm, van het merk Nikon. Voor voldoende stabiliteit gebruik ik een stevig statief, of een rijstzak voor ondersteuning bij fotografie vanuit een laagstandpunt of de auto. 

De natuurbeleving staat bij mij steeds op de eerste plaats. Het fotograferen ervan op een belangrijke tweede. Met mijn beelden wil ik aantonen dat de natuur kwetsbaar en het beschermen meer dan waard is. Tijdens mijn tochten heb ik vele natuurgebieden in binnen en buitenland bezocht. Het waddeneiland Texel staat hoog op mijn lijstje van Nederlandse natuurgebieden. Ik ben hier dan ook meerdere keren per jaar te vinden, om te genieten en te fotograferen. Voor wat betreft het buitenland, gaat mijn voorkeur voornamelijk uit naar noord en oost Europa. Landen die ik heb bezocht zijn o.a. IJsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Polen en Hongarije. Maar ook Duitsland, Groot Brittannië (Schotland) en België worden regelmatig bezocht om te fotograferen.

 

Mijn passie draag ik graag over aan anderen. Ik organiseer dan ook sinds een aantal jaren succesvol workshops en fotoreizen. Naast het delen van technische informatie over natuur en fotografie, loopt als rode draad door al mijn workshops en fotoreizen het respect hebben voor de natuur. “Ga nooit tot het gaatje voor een plaatje”, met andere woorden heb respect voor de natuur, zodat we er nog lang van kunnen genieten.

Mijn fotowerk publiceer ik met enige regelmaat op websites van Stichting Deel de Natuur, Bird- en Nederpix, National Geographic Nederland/België, Zoom.nl en natuurlijk op mijn eigen Facebook. Sinds 2008 ben ik lid van de Vereniging Natuurfotografen Apeldoorn en aangesloten bij het Natuurfotografen Verbond Nederland.