Website voor natuurfotografie, workshops en fotoreizen

MARON Natuurfotografie

 
Spitsbergen: Europa’s eigen stukje Noordpool
8-daagse fotoreis
 
 
 

 

DSC 0798

 

Tussen de Noordkaap en de Noordpool, zo’n 565 km ten noorden van Noorwegen ligt de eilandengroep Svalbard, wat koude rand of beter koude kust betekend. In 1596 werd Svalbard ‘ontdekt’ door de Nederlander Willem Barentsz, welke de naam Spitsbergen aan de eilandengroep gaf.
Spitsbergen kenmerkt zich door de schitterende landschappen, het uitzonderlijke licht, de stilte en de ruimte, maar ook om zijn prachtige flora en fauna. De bomen op Spitsbergen worden niet groter dan ca. 10 tot 15 cm en in de vroege zomer kleurt het Paarse Steenbreek de vlakten.
Op de toendra’s grazen kleine groepen Spitsbergen Rendieren en de Poolvossen verharen naar hun zomervacht. De vogels op Spitsbergen zijn nauwelijks mensen gewend en daardoor goed te benaderen. Door de korte poolzomer komen de vogels snel in hun prachtkleed, vindt de balts plaats en moeten de eieren worden uitgebroed. Juist in deze periode zijn wij op Spitsbergen.
Tijdens de poolzomer is het 24 uur per dag licht, omdat de zon van mei tot augustus niet onder gaat. Dit biedt de mogelijkheid tot lange fotodagen met uitzonderlijk licht. Tijdens ons verblijf op Spitsbergen concentreren we ons op de vogels, zoogdieren en landschappen rond Longyaerbyen, de hoofdstad van de eilandengroep. Van hieruit organiseren we dagelijks onze fototrips. Met een 4-wheeldrive trekken we het eiland over. Foto’s van spectaculaire landschappen, vogels in prachtkleed, poolvos, het Spitsbergen rendier, maar ook de kleinste bomen op aarde, behoren tot de fotomogelijkheden.

 

De reis van dag tot dag:

 

Dag 1:

Op eigen gelegenheid naar Longyearbyen, Spitsbergen. In de praktijk komt het er op neer dat we gezamenlijk vanaf Schiphol, via Oslo, naar Longyearbyen vliegen. Hier staat onze 4-wheeldrive gereed, waarmee we naar het Spitsbergen Guesthouse rijden. Hier verblijven we de komende 7 dagen. Na onze intrek te hebben genomen maken we ons op voor de eerste fotoshoot, met mogelijk de Koningseider in de hoofdrol.
 

Dag 2:

Na het uitgebreide ontbijtbuffet vertrekken we richting de hondenkennels, waar zich een kolonie Eidereenden bevindt. De kans op een Ivoormeeuw, op zoek naar restjes hondevoer, is groot. We vervolgen richting Isdammen, een groot, ondiep zoetwatermeer. Fraaie soorten als Rosse Franjepoot, IJseend, Noordse Stern, Eidereenden, Paarse strandlopers en met wat geluk een Roodkeelduiker in zomerkleed laten zich fotograferen. Aan de overzijde van de weg bevinden zich enkele meertjes, waar mogelijk de Koningseider zich ophoudt. Tijdens de ‘expeditie’ in het achterland, bewijst de 4-wheeldrive goede diensten. We worden verwelkomt door de enige zangvogel op Spitsbergen, de Sneeuwgors. Voor een treffen met het Spitsbergen Sneeuwhoen moeten we wat meer moeite doen. ’s Avonds kunnen we hier oog in oog komen te staan met een Poolvos, op zoek naar een gemakkelijke prooi in de Eidereenden kolonie.

 

Dag 3:

We vertrekken in oostelijke richting, langs de kust naar Bjorndalen, letterlijk vertaald: Berenvallei. Anders dan de naam doet vermoeden is de kans op een ijsbeer in de zomer hier uiterst gering. De eerste fotostop is het ontdooiende kampeerterrein, pal naast het vliegveld. Bontbekplevier, Paarse Strandloper, Kleine Jager, alsmede enkele eenden soorten laten zich hier fotograferen. De adembenemende omgeving nodigt uit tot volop landschapsfotografie. De stijle kliffen zitten vol broedende zeevogels. De Kleine Alk in zomerkleed is het talrijkst. Met wat moeite treffen we hier ook de Kortbekzeekoet en de Zwarte Zeekoet. Bij de broedkolonies hebben we grote kans een Poolvos te fotograferen, op zoek naar een snelle hap in de broedkolonie.  

 

Dag 4:

Na het ontbijt gaan we via de hoofdweg naar het westen, naar het toendragebied in het dal van Adventdalen. Fotografisch interessant zijn de restanten van de mijnbouw uit vervlogen tijden. Het Spitsbergen Rendier, het kleinste ter wereld, laat zich over het algemeen goed benaderen en fotograferen. De ontdooiende toendra kent ook een weelderige flora, te denken valt aan Wollig Kartelblad, Jacobsladder en Poolanjer. De inmiddels onverharde weg eindigt in de eeuwige sneeuw. Vanaf het dak van Spitsbergen hebben we een adembenemend 360 graden panorama en kunnen we de vallei inkijken die nog ca. 20 km doorloopt. Paarse strandlopers baltsen op de weg en het Spitsbergen Sneeuwhoen laat zijn roep horen. Op de terugweg bereiden we diverse onverharde zijwegen, op zoek naar Brand- en Kleine Rietgans.

 

Dag 5:

Doordat het 24 uur per dag licht is in de Arctische zomer, maken we lange fotodagen en doen we veel indrukken op. Vandaag een tandje terugschakelen, of toch... Na het ontbijtbuffet een dag ter eigen besteding. Een sledehondentocht maken, een bootexcursie door de Isfjorden, met vele fotografische hoogte punten, of een bezoek aan het Svalbard Natuur- en cultuurhistorisch Museum behoren tot de mogelijkheden. Maar het achterland intrekken op zoek naar Spitsbergen Sneeuwhoen, Kleine Alk, Sneeuwgors en Poolvos behoort natuurlijk ook te de mogelijkheden.

 

Dag 6:

Vandaag gaan we het water op. Tussen de vele expeditie schepen gaan we op zoek naar onze boot, een Zodiac, waarmee we een bezoek brengen aan de vogelrotsen van Fuglefjella en aan de gletsjer Sveabreen. Naast de mogelijkheid om mooie landschapsfoto’s te nemen, kunnen we de kolonies met zeevogels nu vanaf het water fotograferen. Vanuit de boot, kunnen we Kortbekzeekoeten, Zwarte Zeekoeten, Grote Burgermeesters en Noordse Stormvogels, vanuit een laag standpunt op het water fotograferen.

 

Dag 7:

De laatste dag fotograferen op Spitsbergen. Nog een keer trekken we alle registers open om de laatste ontbrekende beelden te maken, of te verbeteren. Vandaag geen nieuwe bestemming, maar een kleine herhaling van al het voorgaande. Nog eenmaal genieten van de Koningseider in prachtig Poollicht of van een Poolvos op strooptocht. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

 

Dag 8:

In alle vroegte vertrekken we richting het vliegveld Longyearbyen. Onze 4-wheeldrive huurauto achterlatend op het verlaten parkeerterrein, betreden we de vertrekhal om in te checken op de vlucht naar Amsterdam (Schiphol).

 

We behouden ons het recht voor om indien noodzakelijk wijzigingen in het programma aan te brengen. 

 

spitsbergen
 
Reiscode:
ENS001
 
Reisdatum:
02 t/m 09 juni 2016
 
Aantal deelnemers:
minimaal 3, maximaal 7 personen
 
Prijs:
De kosten voor deze fotoreis bedragen  €1495,00
(betaling conform de Algemene voorwaarden fotoreizen)
 
Reisbegeleiding:
Ronald Annema
            
Inclusief:
Vervoer ter plaatse in 4-wheeldrive(‘s)
Zodiactocht naar Fuglefjella
7 Overnachtingen
(verblijf in een Guesthouse, op basis van meerpersoonskamers, gedeelde toilet en douchegelegenheid)
Ontbijt en Lunchpakket met thermoskan koffie of thee
Deskundige Nederlandse reisbegeleiding

Exclusief:
Vliegticket Amsterdam (Schiphol) naar Longyaerbyen (Spitsbergen)
Diner
Lunch op dagen van vertrek
Excursie(s) en entree gelden
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis- en annuleringsverzekering
 
De kosten van een vliegticket zijn niet bij de prijs inbegrepen. De reden hiervoor is dat de kostprijs van het ticket afhankelijk is van het tijdstip van boeken. Hoe eerder geboekt hoe goedkoper, hoe later….. Uiteraard kunnen wij wel een ticket voor u boeken tegen de op dat moment geldende kostprijs.
 
Zwaarte reis:
Om de lichtomstandigheden optimaal te benutten, maken we lange fotodagen en kunnen ‘dag en nacht’ omgedraaid worden. De wandelingen zijn kort, meestal over rotsachtig terrein.
 
DSC 1450