Website voor natuurfotografie, workshops en fotoreizen

MARON Natuurfotografie

 
Zeevogels van Schotland en de Farne Islands
7-daagse fotoreis
 
 
 

 

DSC 3713

 

Aan noordoostkust van Schotland ligt het natuurreservaat Fowlsheugh. Fowlsheugh is de op 1 na grootste zeevogelkolonie van Groot Brittannië. In het voorjaar keren alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels terug naar de 70 meter hoge rots kliffen, om na een winters verblijf op zee hier hun jongen groot te brengen. De kliffen zijn op diverse plaatsen begroeid met Engels gras, waartussen de vogels een nestplaats kiezen. Ongeveer 300 km zuidelijker bevinden zich langs de Britse kust, nog enkele unieke zeevogelgebieden, met als belangrijkste en bekendste bestemming de Farne Islands. Tijdens  2 full-day-trips naar Staple Island en Inner Farne kunnen de zeevogels van zeer nabij worden gefotografeerd. Als rode draad door deze zeevogelreis loopt de clowneske papegaaiduiker met zijn kleurrijke snavel en oranje/rode poten. Het is een schitterend gezicht om deze vogels met een snavel vol zandspiering te zien terug keren naar het nest. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot, de altijd aanwezige meeuwen en sterns zijn graag uit op een gemakkelijke prooi. In 2010 broedden er maar liefst meer dan 55.000 paar (!) op de Farne Islands. Helaas is ook hier de opwarming van de aarde goed te merken. Door de ´warmere´ wateren langs de Britse noordoostkust verdwijnen enkele planktonsoorten waar de zandspiering van leeft. Laat zandspiering nu juist het hoofdvoedsel van de papegaaiduiker zijn. Naast de fotogenieke papegaaiduiker zullen alk, zeekoet, kuifaalscholver, Jan van Gent, noordse stormvogel en drieteenmeeuw, diverse stern soorten en de gewone- en grijze zeehond zeker tot uw fotoresultaten gaan behoren. Tot slot zal nog een bezoek worden gebracht aan het getijdeneiland Holy Island waar een poging wordt ondernomen om o.a. de rouwkwikstaart te fotograferen en Sint Abbs Head.

 

De reis van dag tot dag:

 

Dag 1:

We reizen met een comfortabele 9-persoonsbus naar IJmuiden, waar we inschepen op de ferry naar Groot Brittannië. Tijdens de nacht brengt deze ferry ons naar Newcastle, waar we in de loop van de volgende ochtend aanmeren.
 

Dag 2:

Na ontscheping vervolgen wij onze weg richting Schotland. In de middag bereiken we Stonehaven, waar we 1 nacht zullen verblijven. Na onze intrek te hebben genomen in het karakteristiek Schotse hotel, maken we ons op voor onze eerste kennismaking met de zeevogels: de stijle kliffen van Fowlsheugh.

 

Dag 3:

Na het typical English breakfast, brengen we een groot deel van de dag fotograferend door op de vogelrots van Fowlsheugh. Alk, Zeekoet, Noordse stormvogel en een verdwaalde Papegaaiduiker laten zich goed fotograferen tussen het Engelse gras, een grassoort met kleine roze bloemen. Alvorens wij in zuidelijke richting vertrekken naar Seahouses, onze uitvalsbasis voor de Farne Islands, brengen we nog snel even een fotobezoek aan Dunnottar Castle, een prachtig aan zee gelegen kasteelruïne. Tegen de avond bereiken we ons hotel in Seahouses, waar de komende 3 dagen zullen verblijven.

 

Dag 4/5:

Twee hele dagen fotograferen op de Farne Islands. Na een boottocht van ca. 30 minuten bereiken we Staple Island, het eerste eiland wat we aan doen tijdens onze full day trip. In de middag bezoeken we Inner Farne, het grootste eiland van de Farne eilandengroep. Op beide eilanden kunnen we naar hartenlust enkele uren fotograferen. De clowneske Papegaaiduiker met zijn kleurrijke snavel en oranje/rode poten vormt de rode draad van deze fotodagen, maar Alk, Zeekoet, Kuifaalscholver en diverse stern soorten, zoals Grote- en Noordse stern, zijn ook vanaf geringe afstand uitstekend te fotograferen. Tussen de beide Farne eilanden huisvest een kolonie Grijze Zeehonden, welke vanuit de boot goed zijn te fotograferen. Na terugkomst in de haven van Seahouses nog even langs de botenhelling, naar de Eidereenden met jongen.

 

Dag 6:

We gaan nog even terug naar Schotland, St. Abbs Head, om precies te zijn. Via de Coastal Route rijden we in noordelijke richting om eerst een bezoek te brengen aan Holy Island, het vroegere Lindisfarne. Deze vreemde eend in de bijt van Farne Islands is bij eb via de weg te bereiken. Bij vloed is het eiland geheel geïsoleerd van het vaste land. Na een kort bezoek (alleen bij eb mogelijk) naar St. Abbs Head. Via een kronkelende smalle weg door het glooiende landschap, met langs de weg zingende Geelgorzen in de Gaspeldoorn, bereiken we het hoogste punt van dit natuurreservaat. De grillige kustlijn trakteert ons op adembenemende vergezichten. We sluiten af met een bezoek aan het pittoreske vissershaventje van St. Abbs. Aan het einde van de middag schepen we in, waarna de ferry ons terug naar Nederland vaart.
 

Dag 7:

Aan het einde van de ochtend varen we de haven van IJmuiden binnen.

We behouden ons het recht voor om indien noodzakelijk wijzigingen in het programma aan te brengen.

 

Farne
 
Reiscode:
ZFSGB001
 
Reisdatum:
20 t/m 26 juni 2016
 
Aantal deelnemers:
minimaal 3, maximaal 8 personen
 
Accommodatie:
Verblijf in traditionele Schots/Engelse hotels, op basis van 2-persoonskamers, voorzien van toilet en douchegelegenheid.
 
Prijs:
De kosten voor deze fotoreis bedragen  €1125,00
(betaling conform de Algemene voorwaarden fotoreizen)
 
LET OP !!
Profiteer van de vroegboekkorting op deze fotoreis. Boek je voor 31 december 2015, dan betaal je slechts
€ 1035,00.
      
Reisbegeleiding:
Ronald Annema
            
Inclusief:
Vervoer tijdens de gehele reis
Veerboot Nederland - Groot Brittannië v.v.
2 Overnachtingen aan boord ferry
(in 4 persoons hutten, voorzien van douche en toilet)
4 Overnachtingen in hotels
(op basis van 2-persoonskamers / inclusief Engels ontbijt)
Bootexcursies Farne Islands, inclusief landingsrechten
Deskundige Nederlandse reisbegeleiding

Exclusief:
Vervoer naar opstapplaats (Nieuwegein en IJmuiden)
Toeslag 1-persoonskamer € 150,00
(beperkt mogelijk / geldt niet aan boord ferry)
Lunch en diner
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis- en annuleringsverzekering

 
Zwaarte reis:
Lichte wandelingen over veelal, glooiend, rotsachtig terrein
 
ran20100628 162 dsc 2265 20120210 1887078799RAN20090426 183 DSC 1365
ran20110705 202 dsc 4050 20120210 1578962352ran20110705 202 dsc 3704 20120210 1094066697 
DSC 6240ran20090501 104 dsc 3468 20120210 1129046217