Website voor natuurfotografie, workshops en fotoreizen

 
Grijze Zeehondenpups op Helgoland/Düne
3-daagse fotoreis
 
 

 
 

Zeehond DSC 8587

 

Op 70 kilometer uit de Duitse kust, in de Duitse Bocht, ligt ‘Hochsee Insel’ Helgoland, een rotsachtig eiland van slechts 1,7 km2.
Op nog geen 5 minuten varen vanaf Helgoland ligt het duineiland Düne, dat in 1720 los kwam te liggen van Helgoland. Op dit, voornamelijk uit duinen bestaande, eiland bevindt zich een kolonie Grijze Zeehonden. Sinds midden jaren ’90 is de Grijze Zeehond terug in de Duitse Bocht. In 1996 werd de eerste Grijze Zeehond op Düne geboren, nu bijna 20 jaar later zijn dat er 200!
In de maanden november en december komen de jongen van de Grijze Zeehond ter wereld en wegen dan tussen de 10 en 15 kg. Hun aandoenlijke dikke warme vacht, meestal wit van kleur beschermt ze tegen de weersinvloeden. Gedurende de eerste levensweken van deze pups, zullen ze veelvuldig worden gezoogd met extreem vette moedermelk.
Deze moedermelk zorgt ervoor dat de dikke warme vacht wordt omgezet in een waterdichte speklaag. Tijdens dit proces, wat over het algemeen ca. 4 weken duurt, kunnen de jonge zeehonden niet zwemmen en verblijven op het strand of in de duinen. Tot op gepaste afstand kunnen we de zeehondenpups benaderen, om ze van zeer nabij te observeren en te fotograferen!
Behalve het fotograferen van de Grijze- en Gewone Zeehond, maken we ook kans om overwinterende vogels te fotograferen, zoals Sneeuwgors, Strandleeuwerik, Paarse- en Drieteenstrandloper en met wat meer geluk een Roodkeelduiker in de haven.

 

De reis van dag tot dag:

 

Dag 1:

Op eigen gelegenheid naar Cuxhaven, Duitsland. In de praktijk komt het er op neer dat we vanuit Nederland, carpoolend naar de haven van Cuxhaven vertrekken. Hier ligt de boot klaar, die ons naar Helgoland vaart. Na onze intrek te hebben genomen in het hotel, maken we ons op voor een eerste kennismaking met de pups van de Grijze Zeehond.

 

Dag 2

Na het ontbijtbuffet nemen we de ferry naar Düne, waar we de gehele dag verblijven om te fotograferen. We maken ‘een rondje Düne’ om de beste locatie met de meeste Grijze Zeehondenpups te bepalen. Tussendoor lunchen we in het restaurant van het vliegveld. Naast de Grijze- en Gewone Zeehonden op het strand en in de duinen, gaan we ook op zoek naar overwinterende steltlopers in de beschutting van de basaltblokken, sneeuwgors en strandleeuwerik tussen de kiezelstenen op het oost strand, of met wat meer geluk een roodkeelduiker in de veerhaven.

 

Dag 3:

Onze laatste foto dag, of beter gezegd ochtend. Vandaag een dag ter eigen besteding. Nog een laatste keer naar de Zeehondenpups op Düne? Of wordt het shoppen in de vele taxfreeshops op Helgoland? Aan jouw de keuze. Om 13:00 uur vertrekt de boot naar Cuxhaven, van waaruit we de terugreis naar Nederland aanvaarden. 

 

We behouden ons het recht voor om indien noodzakelijk wijzigingen in het programma aan te brengen.

 

helgoland dune
 
Reiscode:
GZHD001
 
Reisdatum:
09 december t/m 11 december 2016
 
Aantal deelnemers:
minimaal 3, maximaal 8 personen
 
Accommodatie:
Uitstekend hotel in het ‘Unterland’ gelegen aan de hoofdstraat, op korte loopafstand van de ferry naar duineiland Düne. Verblijf op basis van 2-persoons slaapkamers, voorzien van toilet en douchegelegenheid.
 
Prijs:
De kosten voor deze fotoreis bedragen  €435,00
(betaling conform de Algemene voorwaarden fotoreizen)
 
Reisbegeleiding:
Ronald Annema
            
Inclusief:
Bootreis Cuxhaven-Helgoland v.v.
2 Overnachtingen in hotel
(op basis van 2-persoonskamers / inclusief ontbijtbuffet)
Alle dagen ferry Helgoland-Düne v.v.
Deskundige Nederlandse reisbegeleiding

Exclusief:
Vervoer vanuit Nederland naar Cuxhaven, Duitsland
(carpoolen mogelijk)
Parkeerkosten auto in Cuxhaven
Gepäckdienst bagage brengen/halen
Toeslag 1-persoonskamer € 45,00
(beperkt mogelijk)
Lunch en diner
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis- en annuleringsverzekering
 
Zwaarte reis:
Lichte tot middelzware wandelingen over veelal, zanderig en glooiend terrein.
 
Grijze ZeehondpupGrijze Zeehond DSC 2954