Website voor natuurfotografie, workshops en fotoreizen

MARON Natuurfotografie

 
Finland: Beren, wolven en korhoenders
7-daagse fotoreis
In samenwerking met Maas van de Ruitenbeek
(www.maasvanderuitenbeek.nl) 
 
 
 

beer

 

Het grensgebied tussen Finland en Rusland is jaren niet toegankelijk geweest voor (eco)toeristen. Met een speciale vergunning is het nu beperkt mogelijk het grensgebied onder begeleiding te betreden om de ‘bewoners’ te fotograferen en te observeren. Speciaal voor dit doel hebben Finse natuurbeschermers op de beste plekken enkele schuilhutten neergezet. Omdat in dit ‘niemandsland’  geen bewoning en jacht plaats vindt, kan de natuur hier ongestoord haar gang gaan. In een strook van ca. 20 kilometer breed en enkele honderden kilometers lang, profiteren met name grote schuwe zoogdieren van deze rust. Bruine beren, wolven en de veelvraat komen hier nog in grote aantallen voor.


Rond deze tijd ontwaakt de bruine beer uit zijn of haar winterslaap en gaat opzoek naar vooral eiwitrijk voedsel. Door deze beren wat te helpen bij hun zoektocht, wordt je in de gelegenheid gesteld om soms meerdere bruine beren te gelijk voor de schuilhutten te fotograferen. Voor wolf en veelvraat is wat meer geluk nodig, maar het is niet ondenkbaar om deze soorten ook voor de lens te krijgen.


Finland staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en talloze meren. Ook waar wij verblijven wordt bos afgewisseld door open drassige plekken, meestal aan de voet van een meer. De ultieme locatie voor het korhoen. Bij de baltsplaatsen staan schuilhutten opgesteld om de baltsende korhanen van zeer nabij te fotograferen en te observeren.
In de uitgestrekte naaldbossen komt nog een andere hoendersoort voor, het auerhoen. Met wat geluk en geleid door plaatselijke kennis, kunnen de mannetjes tegen het schemerlicht, hoog boven in een stuik, baltsend worden gefotografeerd.

 

De reis van dag tot dag:

 

Dag1:

Op eigen gelegenheid naar Kajaani, Finland. In de praktijk komt het er op neer dat we gezamenlijk vanaf Schiphol, via Helsinki, naar Kajaani vliegen. Hier staat en bus gereed die ons naar het 150 km noordoostelijk gelegen Viiksimo brengt.

Er bestaat de mogelijkheid om vannacht al in een schuilhut bij de baltsplaats van de korhoenders plaats te nemen.

 

Schuilhut1  DSC 1641

 

Dag 2, 3, 4, 5, en 6:

De indeling van komende fotodagen is afhankelijk van het door jouw gekozen onderwerp. De nadruk ligt echter wel op het fotograferen van de grotere zoogdieren: beren en wolven, hoewel voor deze laatste soort wat meer geluk noodzakelijk is. Het fotograferen vindt hoofdzakelijk in de avond en vroege ochtend plaats, als de dieren het meest actief zijn.   
Aan het einde van de middag, worden we naar de schuilhutten gebracht en de volgende ochtend, na de ochtend schemering weer opgehaald.
Om de nacht door te komen krijgen we allen een thermo slaapzak, een thermoskan met koffie of thee en een lunchpakket mee.
De grote ‘berenhut’ is voorzien van stapelbedden, een chemisch toilet en niet onbelangrijk in deze periode van het jaar: een kachel. De kleinere hutten zijn alleen voorzien van een slaapbank.

grote berenhut

De dag wordt gebruikt om bij te slapen, geheugenkaartjes over te zetten op de laptop, of een wandeling te maken in het prachtige Finse landschap.

 

Dag 7:

Na het ontbijt zal de bus ons naar het vliegveld van Kajaani brengen, waarna we terugvliegen naar Nederland.

 

We behouden ons het recht voor om indien noodzakelijk wijzigingen in het programma aan te brengen.

 

Finland Viiksimo overzicht
 
Reiscode:
BWK001
 
Reisdatum:
03 t/m 09 mei 2016
 
Aantal deelnemers:
minimaal 4, maximaal 6 personen
 
Accommodatie:
Verblijf in een speciaal voor dit doel verbouwde Finse grenspost, op basis van 2-persoonkamers, voorzien van toilet en douchegelegenheid. Gebruik sauna behoort tot de mogelijkheden.
 
Prijs:
De kosten voor deze fotoreis bedragen
€ 1450,00.

(betaling conform de Algemene voorwaarden fotoreizen)
 
LET OP !!
Profiteer van de vroegboekkorting op deze fotoreis. Boek je voor 31 december 2015, dan betaal je slechts  € 1350,00.
      
Reisbegeleiding:
Ronald Annema & Maas van de Ruitenbeek
            
Inclusief:
• Vervoer vanaf vliegveld Kajaani naar Viiksimo v.v.
• Vervoer ter plaatse in 4-wheeldrives / sneeuwscooter
• Schuilhutten
• 6 Overnachtingen
(verblijf in een voormalige grenspost op basis van
2-persoons slaapkamers, gedeelde toilet- en  douchgelegenheid)
• Alle maaltijden, koffie en thee tijdens het verblijf
• Deskundige Nederlandse reisbegeleiding
 
Exclusief:
• De kosten voor een vliegticket Amsterdam (Schiphol) naar Kajaani (Finland)
• Toeslag 1-persoonskamer € 150,00
(beperkt mogelijk)
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en annuleringsverzekering
 
De kosten van een vliegticket zijn niet bij de prijs inbegrepen. De reden hiervoor is dat de kostprijs van het ticket afhankelijk is van het tijdstip van boeken. Hoe eerder geboekt hoe goedkoper, hoe later….. Uiteraard kunnen wij wel een ticket voor je boeken tegen de op dat moment geldende kostprijs.
 
Zwaarte reis:
Korte wandelingen naar de schuilhutten
 
ran20130428 dsc 1438 20150113 2087847185fotografie maas van de ruitenbeek 20150113 1503383377
dsc 3455a 20150113 1017343496DSC 5904
fotografie maas van de ruitenbeek 20150113 1689869842ran20130430 dsc 3692 20150113 1217145518